A lektorálás a fordítási folyamat nélkülözhetetlen része. A lektorálás során a lektor összeveti a forrásnyelvi (fordítandó) szöveget és a célnyelvi (lefordított) szöveget, majd a célnyelvi szöveget tartalmilag, stilisztikailag és nyelvileg is javítja. A lektorálással biztosítható, hogy egy fordított szövegbe a pontos, megfelelő szakkifejezések kerüljenek, illetve hogy az esetleges nyelvtani hibák és elírások kiszűrhetők legyenek.

 

Fogalmi tisztázás – mit jelent pontosan a lektorálás?

A lektorálás, amely tehát a fordítási folyamat része, adott forrászöveg és fordításának tartalmi, nyelvi és stilisztikai összehasonlítása ellenőrzés céljából, valamint az esetleges hibák javítása mind a jelentésre, mind a szöveg stílusára, nyelvhelyességére vonatkozóan.

Aki a lektorálást végzi

A lektorálást minden esetben egy a fordító személyétől független személy, vagyis a lektor végzi, aki a célnyelvet anyanyelvi szinten beszéli, vagy egy olyan szakember, aki egy adott szakterület szaknyelvét kiválóan ismeri

Adott forrászöveg és fordításának tartalmi, nyelvi és stilisztikai összehasonlítása ellenőrzés céljából, valamint az esetleges hibák javítása mind a jelentésre, mind a szöveg stílusára, nyelvhelyességére vonatkozóan.

 

A minőségbiztosás jegyében

A Galloman Fordítóiroda által lefordított szövegek a minőségbiztosítás jegyében minden esetben dupla, tehát szaknyelvi és nyelvi lektoráláson esnek át. Nem mérlegelünk, hogy  hogy vajon szükséges-e a lektorálás. Véleményünk szerint egy lefordított szövegnek, bármilyen céllal készüljön is, minden esetben tökéletesnek kell lennie. Nem lehet kicsi jó, vagy éppen jó, tökéletes kell, hogy legyen. A minőség számunkra önmagunk és megbízóink miatt is kiemelkedően fontos.

 

A helyes terminológia használata

A lektorálás révén biztosítható az adott szakterületnek megfelelő terminológia helyes használata és a fordítások nyelvhelyességi szabályoknak való megfelelése, akár a francia, akár az angol, akár a magyar nyelvről legyen szó.

Aki látott már átolvasatlan, sebtében készült fordítást, az tudja, hogy utólag mindig ez az olcsóbbnak tűnő megoldás bizonyul a legköltségesebbnek. A lektorálás nélküli fordítás természetesen alacsonyabb árat jelent, de tulajdonképpen pénz és idő is megspórolható, ha egy nem megfelelő minőségű szöveget nem kell napokon keresztül tovább csiszolgatni.

 

A lektorálás díja

Árajánlat esetén, a Galloman árak minden esetben tartalmazzák a fordítás és a lektorálás díját is, mivel a megfelelő minőség érdekében irodánk elkötelezett a lektorált fordítások mellett, és a lektorálás minden esetben a fordítási folyamat része. Természetesen lektorálás önmagában, már legfordított szövegek esetében is igényelhető.

>>> Lépjen velünk kapcsolatba és kérje személyre szabott árajánlatunkat:

translate@galloman.hu

 

Egy korábbi írásunkat is ajánljuk figyelmébe:

Hiteles vagy hivatalos fordítás – lássuk mi is a különbség!