Igen, nem tévedés, Franciaországban ténylegesen az év minden napjára jut egy sajt, sőt akár több is, mivel a különféle francia sajtok száma több százra tehető. Egyes források szerint a különböző fajták száma akár ezer is lehet.

Hogyan lehetséges egy olyan országot kormányozni, ahol 246-féle sajt létezik?”- tette fel a nem kis büszkeségről tanúskodó kérdést a az 1950-es években Charles de Gaulle. A hagyományosan sajt-nagyhatalomnak számító Franciaország élen jár nem csak a termelésben, hanem az exportban és a fogyasztásban is. A francia előétel-főétel-sajt-desszert ételsor kihagyhatatlan fogása a főétel és a desszert között felszolgált sajttál, vagyis ’plateau de fromage’.

 

A kékpenész legendája

A francia nemzeti öntudatnak éppúgy része a Brie, a Camembert és a Roquefort sajtok iránti rajongás, mint a francia borok és a hírhedt kurtizáni szokások felett érzett büszkeség. Nem véletlenül, hiszen a sajtkülönlegességeik története úgy tűnik az udvarlással szorosan összefügg.

A legenda szerint a Roquefort környéki sziklabarlangban egy pásztorlegény épp el akarta költeni kenyérből és juhsajtból álló vacsoráját, amikor egy arra vetődött szép leány miatt megfeledkezett róla. Mire hetek múlva ismét visszatért a barlangba, a sajtot már kékes-zöldes penész borította, amely később a környékbeli kolostorok közvetítésével Nagy Károly, majd egy egész ország kedvencévé vált.

 

A sajt, a legősibb termékek egyike

A sajt tejből és egyéb összetevőkből álló keverék savanyításával és oltóanyag hozzáadásával nyert alvadékból savóelvonás útján előállított tejtermék, amely frissen vagy rövidebb-hosszas érlelés után fogyasztható. A sajtok a tehéntejen kívül készülhetnek pl. juh-, bivaly-, vagy kecsketejből is.

A sajtkészítés azonban nem a modern kor szülötte. Egyes források szerint Kr. e. 7000 körül már állítottak elő sajtot. Az első préselt sajt a Római Birodalomban jött létre időszámításunk előtt. Kr. u. 500 körül született meg a franciák két ikonikus sajtja, a Brie és a Roquefort, a camembert megszületésére pedig egészen 1791-ig kellett várni.

A nagy földrajzi felfedezések korában a sajt a kereskedelem tárgyává vált. A Felvilágosodás korában a megfejni kívánt állatok egészségével, azok keresztezésével is foglalkozni kezdtek, később pedig az ipari forradalomnak és a tej pasztörizálásának köszönhetően létrejött a tömeggyártás. A 20. század derekán vetítik le az első sajtreklámot a francia televíziókban.

 

Minden egyes régió egy valódi sajtnagyhatalom

A francia régiók hihetetlenül sokszínűek: kultúra és kulturális örökség, hagyományok és gasztronómia, tenger és hegy, város és vidék tekintetében mind-mind saját szívmelengető egyéniséggel bír. Nincs ez máshogy a sajtok terén sem.

Minden régiónak, azon belül szinte minden megyének megvan a maga jellegzetes választéka, amit tovább gazdagítanak a helyi jellegű termékek. A leghíresebb francia sajtrégiók a teljesség igénye nélkül Normandia, Franche-Comté, Bretagne, Auvergne, Savoie….. Tulajdonképpen nincs olyan régió, ahol ne kóstolhatnánk egy-egy mennyei finomságot. Egyesek szerint egy egész élet is kevés az összes sajt megismeréséhez és a sajtrégiók végiglátogatásához.

 


Forrás:

https://fenevad.blog.hu/2020/05/04/francia_sajtok_nyomaban_a_camembert_es_tarsai

https://sajtbisztro.hu/francia-sajtmuveszet-a-francia-regio-sajtjai/

http://nagyutazas.hu/magazin/article.php?id=330&lstresults=9

https://www.lepetit.fr/conseil/quelles-sont-les-principales-regions-fromageres-de-france/

http://www.histoiresetfromages.fr/19-fromages-par-regions