A mesterséges intelligencia, vagyis egy frappáns rövidítéssel az MI az élet számos területén van jelen. A mesterséges intelligencia a mindennapjaink része, a hétköznapokban is nap mint nap “használjuk” a legtöbbször úgy, hogy tulajdonképpen nem is tudunk róla.

Fordítóirodaként is egyre nagyobb hatással van a mindennapi munkánkra és szolgáltatásainkra egyaránt. A memoQ fordítói szoftver, amellyel dolgozunk és amelyben a fordítási projektekkel kapcsolatos adatokat tároljuk a „jobbkezünk”. A gépi fordítással a fordítási megbízások során bizonyos helyzeketben rengeteg időt spórolunk, és ma már egyértelmű jelek utalnak arra is, hogy a mesterséges intelligenciával a tolmácsolás területén is számolnunk kell.

 

A mesterséges intelligencia fogalma

A mesterséges intelligencia a gépek emberhez hasonló képességeit jelenti, mint például az érvelés, a tanulás, a tervezés és a kreativitás.

Lehetővé teszi a technika számára, hogy érzékelje környezetét, foglalkozzon azzal, amit észlel, problémákat oldjon meg, és konkrét cél elérése érdekében tervezze meg lépéseit. A számítógép nemcsak adatokat fogad, hanem fel is dolgozza azokat, ill. reagál rájuk.

Ezek a rendszerek képesek viselkedésük bizonyos fokú módosítására is, a korábbi lépéseik hatásainak elemzésével és önálló munkával.

Létezik szoftveralapú MI (virtuális asszisztensek, képelemző szoftverek, beszéd- és arcfelismerő rendszerek) és tárgyakban testet öltő fiziaki MI is (robotok, önvezető autók, drónok).

 

Az MI Története

Kutatása az 1950-es évek elején kezdődött. Az AI (Artificial Intelligence = Mesterséges Intelligencia) megnevezést először McCarthy használta 1956-ban, a kifejezés a köztudatban csak 1961-ben terjedt el.

Az első jelentős lépésnek a Turing-teszt Alang Turing által történő megalkotása tekinthető. A teszt feladata, hogy egy adott gépről megállapítsa, hogy képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember. A teszt során az alany egy géptől és egy embertől is kap válaszokat és meg kell állapítania, hogy melyik válasz kitől származik.

Ugyanebben az időszakban Joseph Weizenbaum megalkotja az ELIZA-át, ami egy emberhű benyomást keltő beszélgető (chatelő) robot (vagy, mai szóhasználattal élve: #chatbot). Az ELIZA a mai mesterséges intelligáncia rendszerekhez képest nagyon egyszerű, de nagy mérföldkőnek számít.

Mindeközben a mesterséges intelligencia a hadászatban is megjelenik. Az öbölháborúban a logisztikai műveleteket mesterséges intelligencia segítségével hajtották végre, mely komoly megtakarításokat jelentett az USA-nak.

Az 1980-as évek elejétől a nagyobb cégek mind elkezdték alkalmazni vagy tanulmányozni az MI-t. Az MI-ipar 1980-as években tapasztalható néhány millió dolláros forgalma 1988-ra 2 milliárd dollárra nőtt.

A 2000-es évektől elkezdődött az önvezető járművek fejlesztése (Tesla, Audi). A 2010-es évek végén az MI globális fejlődésnek indult. A Huawei piacra dobta az első A.I. mobiltelefonját, és világszenzációként a világon először kapott egy Sophia névre hallgató A.I. humanoid robot állampolgárságot.

 

Miért fontos a mesterséges intelligencia?

A technológia egyes fajtái már több mint 50 éve léteznek. A teljesítmény fejlődése, az óriási adathalmazok feldolgozása és az új algoritmusok az elmúlt években jelentettek nagy áttörést.

A mesterséges intelligencia napjaink digitális forradalmának központi eleme.

A Mesterséges Intelligencia (A.I), azon belül is leginkább a Gépi Tanulás (Machine Learning) áll manapság azon megoldások mögött, amik megrázó erővel változtatnak meg iparágakat, az önvezető autóktól a gépi fordításig, vagy az internetes hirdetések piacáig.

A vállalati gyakorlatban döntési és elemzési folyamatok automatizálásra használt MI a jelen és a közeljövő meghatározó versenytényezője.

 

A mesterséges intelligencia legfőbb előnyei

A mesterséges intelligencia szinte minden iparágban valós értékeket nyújt. Az MI technológia által nyújtott legnagyobb előnyöket már számos vállalkozás állítja szolgálatába:

Éjjel-nappal elérhető
Mivel a számítógépes rendszerek nem rendelkeznek az emberekre jellemző biológiai szükségletekkel, az intelligens rendszer a nap 24 órájában, szünet nélkül működhet.

Kommunikáció nagy méretekben
A robotok és a virtuális ügynökök révén a vállalatok egyszerre több személy számára is biztosíthatnak útmutatást különféle helyeken.

Az ismétlődő feladatok automatizálása
A mesterséges intelligencia időigényes, ismétlődő feladatokhoz történő használata, lehetővé teszi, hogy a különböző beosztásban dolgozó munkatársak a stratégiailag fontos feladatokra fókuszáljanak.

Gyorsabb, pontosabb döntések
Az AI csökkenti az emberi hibák lehetőségének számát, ezért hasznos az olyan döntéseknél, amelyek nagy mértékben támaszkodnak az adatokra, és sok összetett számítást feltételeznek.

 

Mesterséges intelligencia az élet különböző területein

Az MI gyakorlatilag az élet és a gazdaság minden területére hatással van és alapvető változásokat eredményez.

Egészség
A kutatók tanulmányozzák, hogy hogyan lehet az MI-t nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére használni. Az MI új orvostudományi felfedezések alapjául szolgálhat, továbbá az MI segítségével javulhatnak a diagnosztikai lehetőségek és eredmények.

Közigazgatás és szolgáltatások
A rendelkezésre álló adatok elemzésével az MI figyelmeztetést adhat a természeti katasztrófák valószínűsíthető bekövetkezéséről, segíthet a hatékony felkészülésben és a következmények enyhítésében.

Közlekedés
Az MI javíthatja a vasúti forgalom biztonságát a sebesség szabályozásával és az automata vezetés lehetőségével.

Termelés
A mesterséges intelligencia a robotoknak köszönhetően nagy potenciált jelenthet a gyártásban, a logisztika optimalizálásában, vagy a gyárak karbantartásában, ill. a lehetséges üzemzavarok előrejelzésében.

 

Mesterséges intelligencia a mindennapi életünkben

Íme néhány példa, amelyekről talán nem is gondolnánk hogy mesterséges intelligencia segítségével működnek.

Online vásárlás és hirdetések
A mesterséges intelligenciát széles körben használják a minél inkább személyre szabott, on-line hirdetések megalkotásában korábbi kereséseink és vásárlásaink, vagy más online tevékenységünk alapján. A mesterséges intelligencia rendkívül fontos az online kereskedelemben a termékek optimalizálása, vagy a készletek és a logisztika megtervezése miatt is.

Internetes keresés
A keresőmotorok a felhasználók által rendelkezésre bocsátott hatalmas adatokat elemzik és tanulnak belőle, hogy valóban olyan találatokat mutassanak kereséseinkre, amelyek relevánsak.

Digitális asszisztensek
Az okostelefonok a mesterséges intelligencia használatával a lehető legrelevánsabb és a legszemélyreszabottabb termékeket kínálják. A virtuális asszisztensek válaszolnak a kérdéseinkre.

Gépi fordítás
A fordító szoftverek, akár írott, akár szóban elmondott szövegen alapulnak és teljes mértékben a mesterséges intelligenciára támaszkodnak, mindez olyan funkciókat is lehetővé tesz, mint az automatikus feliratozás.

Okosotthonok és okos városok
Az okos termosztátok például energiát takarítanak meg, míg az intelligens városok fejlesztői azt remélik, hogy szabályozhatják a forgalmat a dugók csökkentése érdekében.

Okosautók
Noha önvezető járművek még nem kerültek forgalomba, az autók már használják az MI-vel működő biztonsági funkciókat, amelyek észlelik a lehetséges veszélyes helyzeteket és segítenek kivédeni a baleseteket, a navigáció alapjául is szolgál.

Kiberbiztonság
Az MI rendszerek a folyamatos adatfeldolgozás, a minták felismerése és a támadások visszakövetése alapján segíthetnek a kibertámadások és más kiberfenyegetések kivédésében.

 

 

A gépi fordítáról szóló cikkünket itt olvashatja:

>>> https://galloman.hu/gepi-forditas-ismerje-meg-kozelebbrol/

 

Források:

https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-artificial-intelligence/

http://mialmanach.mit.bme.hu/aima/ch01s03

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20200827STO85804/mi-az-a-mesterseges-intelligencia-es-mire-hasznaljak

https://debtech.blog.hu/2019/12/05/mesterseges_intelligenciak_tortenete