A történelem fonalát is végig járva számos szempontból vetül fel a kérdés: francia vagy angol? Akár mélyen szántó, világot rengetegő témákban, akár egyszerűbb, hétköznapibb dolgok tekintetében. Francia vagy angol levendula? Francia vagy angol reggeli? Francia vagy angol mustár…?

 

Hatalom – Francia vagy angol?

Franciaország és Anglia között évszázadokon keresztül feszült, gyakran háborús volt a viszony. A két ország általában az ellentétes állt az európai hegemóniáért vívott háborúkban. Egy 1904-ben aláírt egyezményben azonban a két állam rendezte az addig felmerült ellentéteit, megállapodtak a jövőbeli gyarmati konfliktusok békés rendezéséről, továbbá kölcsönös katonai segítségnyújtásról is megegyeztek. A folytatást ismerjük…

 

Nyelv – Francia vagy angol?

Ha a két nyelv szemponjtából vizsgáljuk a kérdést, látható, hogy az angol a 2. világháború utáni térhódításával fokozatosan átvette a francia nyelv vezető szerepét. Annak ellenére azonban, hogy a francia nyelvnek viszonylag korlátozott nemzetközi szerep jut napjainkban, még mindig kb. 220 millióan beszélik a világon anyanyelvként, vagy második, ill. idegen nyelvként a franciát. A világ minden szegletében sokan tanulnak tehát franciául. Még többen hezitálnak azonban aközött, hogy… francia vagy angol…?

És nincs ez máshogy az élet egyszerűbb, lelkünkenk kedvesebb területein sem.
Mi a helyzet például a levendulával…?

 

Levendula – Francia vagy angol?

Sokszor hangzik el a kérdés, miszerint melyik levendula a szebb, illatosabb, hasznosabb. A francia vagy az angol? Kinek mi…! Teljes mértékben egyéni ízlés kérdése. A levendulának a világon 39 fajtája ismert, a mi éghajlatunkon a francia és az angol levendula a legelterjedtebb.

 

A francia levendula

Más néven valódi levendula, orvosi levendula, keskenylevelű levendula, közönséges levendula. A francia levendula a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula és egyben a legelterjedtebb levendulafajta a világon. Mediterrán évelő növény, a Földközi-tenger mellékéről, Dél-Európából származó félcserje.

A levendulabokrok kb. 4-5 éves korukban érik el végleges méretüket, általában 40-60 cm magasak, átmérőjük 70-100 cm. A levendula mérete függhet a tájegységtől, a talajtól és a napsütéses órák számától is.

Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes mély sötét kékeslila levendulakék. Fagy és szárazságtűrő, télálló. Fővirágzása június elejétől július végéig tarthat, aratás után időjárástól függően másodvirágzásában is gyönyörködhetünk. Jól mézelő, méhek mellé ez a fajta javasolt. A legjobb minőségű levendulaolaj ebből a fajtából készül, étkezési célra is a francia levendula való.

A valódi levendula egész hosszú életű növény, akár negyed évszázadig is ontja magáról a lila virágokat. A napos helyet kedveli, árnyékos-félárnyékos helyre nem érdemes ültetni. Termesztése különösebb ismereteket nem igényel

 

Az angol levendula

A keskenylevelű, vagyis valódi levendula és a széleslevelű levendula keveréke. Az angol levendula több mindenben is különbözik a valódi, vagy más néven francia levendulától.

Maga az egész bokor magasabb, 80-100 cm magas lesz 4-5 éves korára, az átmérője akár 1,5 m is lehet. A levelei szélesebbek és hosszabbak, gyöngyörű világos ezüstösek, a virága inkább kalász szerű, tömött és hegyes.

A teljes virágzásban levő bokor maga nem annyira impozánsan lila, de így is nagyon mutatós, akár egymagában is. Magasabb kámfor tartalma miatt aromája markánsabb, illata erősebb a francia levenduláénál. Levelendulapárnákba igazából ez a fajta való. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű.

Virágának szára igen hosszú, levendula köszörúhoz kiváló, a francia fajtához képest lényegesen több virág szedhető róla. A francia fajtához képest érzékenyebb fajta, de a hazai nyarakat és teleket jól bírják, télálló és évelő. 2-3 héttel később virágzik mint a francia.

 

De akkor most a Francia vagy az Angol? Melyiket válasszuk?

Van egy kevés különbség a két fajta között, de nem számottevő. Összefoglalva…a francia sötétebb virágú, zöldebb lombozatú, a francia számít a hagyományos, klasszikus levendulának. Virágai kerekdedek, mélylilák. Az angol levendulának a virágzata dúsabb, virágai hegyesebbek, világosabb kékek. Lombozata ezüstösebb és kicsit később virágzik.

Ha röviden akarnánk válaszolni a szóban forgó kérdésre, akkor azt mondhatnánk, hogy leginkább attól függ, hogy hova, milyen környezetbe és milyen célra szánjuk. Kertbe vagy cserépbe? Olajnak, vagy illatosításra, netán molyok ellen?

Bárhogy is döntünk, lila színével egész biztosan csodás színfoltja lesz kertünknek akár a Francia, akár az Angol Levendula is!

 

Forrás:

https://www.pannonhalmilevendula.hu/alevendula.html

https://levendulainfo.hu/angol-vagy-francia-levendula/

https://levendulanoveny.hu/angol-vagy-francia-levendula/

http://magyarprovencelevendula.hu/tartalmak/a_francia_es_angol_levendula

 

További írásunk, ami érdekelheti:
>>> https://galloman.hu/francia-termekek-a-la-hongroise/