Francia vagy angol? sorozatunkban számos érdekes dolog került terítékre. Beszéltünk már mustárról, levenduláról, ünnepi édességekről és kutyákról, megvizsgáltuk mi a különbség a cidre és a cider között, majd gondolatban megreggeliztünk franciásan és angolosan.

A kollégáinkkal közös ötletelésnek hála azonban újabb és újabb témák merülnek fel. Évindító írásunkban ma megnézzük mi a különbség a francia kert és az angol kert között. Érdekes dolog ez…csukott szemmel, sztereopítiáktól vezérelve előbb gondolnánk azt, hogy a francia kert buja és keszekusza, míg az angol kert szabályos és rendezett. Pedig dehogy…! Pont fordítva! Lássuk csak!

 

Francia kert – Mértani pontosság és szimmetria

A barokk kert vagy mértani kert, melyet gyakran francia kertnek is neveznek, évszázadokon át meghatározó volt. A francia kertek kialakításának alapvető koncepciója a tájra rákényszerített, ember által létrehozott, szabályosan rendezett látvány.

 

Egy kis történelem – francia kert

A francia kert gyökerei Itália reneszánsz kori, életörömtől pezsgő társadalmáig nyúlnak vissza, melyet Európa valamennyi királyi udvara magáévá tett és lemásolt.

A legnagyszabásúbb franciakerteket André Le Nôtre alkotta XIV. Lajos számára az 1600-as években. Kifinomult érzéke és ragaszkodása az arányok iránt a fényűzést, a pompát, és a hatalmat érzékeltette.

 

A francia kertek jellemzői

A francia, vagy barokk kert mértanilag teljesen szabályos. Jellemző rá a hármas útvezetés, illetve a háromszög és sokszög alakú növényágyás formák.

A növények, bokrok geometriai alakzatokat formáznak. A bennük rejlő kacskaringós labirintusok sétákra csábítanak, a csobogó szökőkutak pedig a víz minden érzékre ható tulajdonságait használják díszítő elemként.

 

Francia kertről álmodik?

Bánkódásra semmi ok, ha nem áll rendelkezésre akkora terület, mint a hajdani uralkodóknak! Francia kertet akár kisebb méretű területen is ki lehet alakítani, hiszen nem a méret, hanem a szimmetria és a geometria számít.

A növények elhelyezése mértani pontossággal történik. Egy franciakertben lágy és pasztellszínű virágokat célszerű ültetni, a színek ritmikus váltakozásával több, különálló, mégis egymáshoz kapcsolódó tér létrehozásával. A gyönyörű virágok mellett a formára nyírt bukszusok és fák sem hiányozhatnak.

 

Angol kert – Romantika és bujaság

Illatos rózsák, iszalaggal díszített lugas, amelyből egy vadregényes kis ösvényre vezet az út, miközben az ember bokáját alacsonyan növő virágok súrolják. Ez nem más, mint az angol kert, amely a Jane Austen-regényekből sokak számára biztosan ismerős.

 

Egy kis történelem – angol kert

A tájképi kert vagy angol kert a mai kertek elődjének tekinthető. Az angoloknál az 1700-as években született, Európában az 1800-as évek végén terjedt el.

A 18. századi Angliában a parkszerű kertekhez a természet szolgált modellként. A korszak nagy brit kerttervezői William Kent, Lancelot „Capability” Brown, míg később Humphrey Repton. Fő törekvésük az volt, hogy a ház körüli teret megszabadítsák a középkorban divatos szabályos kertektől, vagyis a reneszánsz és francia keretektől. Helyettük közvetlenül az épületig nyúló, nyílt gyepes területekkel dolgoztak.

 

Az angol kertek jellemzői

Egy angol kert kialakításánál fontos, hogy természetes hatást keltsen. A kert minden szabad felülete hasznosul, a dúsan beültetett virágágyások között kanyargós utak és ösvények vezetnek.

Szabálytalan formák, kanyargó ösvények, hatalmas gyepfelületek, évelő növények, szabálytalan virágágyások, cserjék, fák ligetszerű csoportjai, természetes hatású tavak, patakok, fűszer- és gyógynövényekkel tarkított kertrészek, ez mind-mind egy csodás angol kert részei.

 

Angol kertet szeretne?

A jó hír az, hogy angol kertért nem kell a szigetországba utazni, egy szép angol kert egy kis odafigyeléssel bárhol könnyedén megvalósítható. Egy tipikus angol kertben a fák, díszcserjék és a virágok beültetése úgy célszerű, hogy a növények elrendezésében semmilyen szabályosság ne legyen.

A kertben vezető utak vonalvezetése sem szabályos, sőt itt-ott még kis útvesztők is lehetnek. A fák ligetszerű csoportokban adnak árnyékot, az angol kertben megbúvó kisebb tavak és a kerten átfutó patakok partján.

 

Francia kert vagy angol kert?

Ki mit szeret? Hol érzi jól magát? Míg a saját álomkerthez kiderül melyik az igazi, addig érdemes nagy sétákat tenni korunk leghíresebb francia és angol kertjeiben.

A legismertebb francia kertek között említhető a franciaországi Versailles és az Ausztriában található Schönbrunn csodás parkja, hazánkban pedig a fertődi Esterházy és a keszthelyi Festetics Kastély nyújt csodás látványt.

Ami az angol kerteket illeti, természetesen a leghíresebbek Angliában találhatók, egy angliai utazás során mindenképpen érdemes egyet-kettőt felkeresni. A Mannington Hall Norfolk-ban, a Trebah Garden Cornwall Falmouth-ban vagy éppen az egyetem botanikus kertje Cambridge-ben szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak az év minden szakában.

 

 

Ha tetszett az írásunk, szeretettel ajánljuk sorozatunk korábbi bejegyzéseit is:

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-levendula/

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-francia-mustar-vagy-angol-mustar/

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-bulldog-melyiket-valasszam/

 

 

Forrás:

https://kreativmagazin.hu/kertek-parkok-a-francia-kert/

https://www.life.hu/eletmod/20150519-igy-alakits-kis-franciakertet-egyszeruen.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Barokk_kert

https://hazikertesz.blog.hu/2016/01/20/tortenelmi_stilus_franciakert

https://hu.wikipedia.org/wiki/Angolkert

 

 

by Mónika Pados-Szabó 04/01/2022