’Francia vagy Angol?’ sorozatunk egy újabb állomásához értünk. Kutyatartók szép számmal vannak, de vajon ki mi alapján választ négylábú társat? A számos kutyafajta közül a bulldognak három fajtája is létezik: amerikai, angol és francia. Önmagunkhoz hűen legfrissebb írásunkban a francia, illetve az angol bulldog közötti különbségeknek jártunk utána.

És egyből fel is merül a kérdés. Vajon melyik bulldog legyen a mi kutyánk: a francia vagy az angol?

Származásuk


A francia bulldog – francia múlt, angol eredet

Az egyik legelterjedtebb származáselmélet szerint a francia bulldog őse a törpe angol bulldog. Amikor az iparágban krízis tört ki a nottinghami csipkeverő munkások tömegesen vándoroltak Franciaországba, s magukkal vitték a kutyáikat is. A franciák megszerették ezt a fajtát, és valamelyik kis termetű francia terrierrel keresztezték. Így alakultak ki az álló fülű, apró bulldogok, amelyek Angliába visszakerülve is népszerűek lettek. Végül ott kapták a francia bulldog nevet. Sokáig a kisemberek kedvence volt, akkor vált nemesi körökben is elterjedtté, amikor VII. Edward angol király is szert tett egy ilyen fajtára.

 

Az angol bulldog – az angolok nemzeti kutyája

A mai bulldog ősét a középkori Angliában, valamikor a 16-17. sz. fordulóján tenyésztették ki masztiff és alaunt fajtájú kutyákból. Marhahajcsárok és mészárosok használták a bikák terelésére és őrzésére, valamint az ekkor nagyon népszerű medvevadászatok során kerültek bevetésre. Később számos kutyafajta kialakításában felhasználták előnyös tulajdonságai miatt. A 19. századra eredeti szerepében már nem volt rá szükség, ezért szelídíteni akarták. Emiatt a mopsszal keresztezték. Így alakult ki a mai békés, nyugodt természetű angol bulldog.

 

Megjelenésük

 

A francia bulldog – a denevérfülű sármőr

A francia bulldog rövid, zömök testfelépítésével egy izmos, tömzsi négylábú benyomását kelti. A mintegy 30 cm-es marmagasságú állat súlya 8-14 kg. Feltünőek a szögletes alakú fején álló nagy denevérfülek, valamint a jellemzően rövid mancsok és a kurta farok. Az aljszőrzetnélküli fényes bundája a legváltozatosabb színekben fordul elő a szokásos feketétől, fehértől kezdődően egészen a bézs, krém vagy sötét foltos színekig. A jókedvű, rajongói által gyakran csak Bully-nak becézett francia bulldognagyon szimpatikus kistestű kutyus, aki sármjával és hízelgő természetével minden kutyabarátot meghódít.

 

Az angol bulldog – otromba alkat mögött érző szív

Az angol bulldog marmagassága 35-42 cm a kanok esetén, a szukák valamivel alacsonyabbak. A nagy fejhez kis méretű orr, széles mellkas, keskeny farrész, és nagyon rövid lábak tartoznak. Mondhatni kissé groteszk felépítésű kutya, de alacsony, tömzsi testük arányos. Sokan a világ legrondább kutyájának, a fajta kedvelői szerint viszont különleges megjelenésű, méltóságteljes jószág, mondhatni méltó az ’öreg Angliához’. Az angol bulldog fajták rövid finom szőrzete lehet fehér, csíkos, foltos, vörös, őzbarna vagy okker színű.

 

Karakterük

 

A francia bulldog – játékos, bohókás, érzékeny családtag

A francia bulldog eleven, éber, figyelmes, könnyen tanítható kutyafajta. Kedves, ragaszkodó és rendkívül intelligens. Játékos, nyílt, vidám, bohókás természetű és ezeket a tulajdonságait időskoráig meg is őrzi. Ha elhatároz valamit, akkor rendszerint megmakacsolja magát. Ugyanakkor nagyon érzékeny is lehet: azonnal megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és a szigorú szidás is felzaklatja. A francia bulldog csak a család tagjaként érzi igazán jól magát. Néha féltékenyen is viselkedhet, ha úgy látja, hogy gazdája másnak szentel nagyobb figyelmet. Éberen figyeli a környezetében zajló eseményeket, és ha veszélyt érez, rögtön ugatással jelez.

 

Az angol bulldog – szolgálatkész, barátságos, hűséges társ

Az angol bulldog külsejéről meglehetősen megoszlanak a vélemények, ezzel szemben karakterét, tulajdonságait igen nagyra tartják. Napjainkban ez az egyik legszolgálatkészebb, legjobb természetű és legszeretetreméltóbb kutyafajta. Szereti az embereket, játékos, barátságos, és rendkívül intelligens. Ha megértően foglalkoznak vele, a legjobb társa lesz gazdájának, mivel ragaszkodó és nagyon hűséges. Az angol bulldog alapvető jellemvonása a kiegyensúlyozottság és a szelídség. Érzékenyen reagál a környezetében uralkodó hangulatra. Az angol bulldog kimondottan gyengéd, nagyon szeret a család közelében lenni.

 

Viselkedésük

 

A francia bulldog – igazi társas lény

Habár egyesek szerint nem bírja a gyerekeket, a többségük bizony nagyon jól kijön velük. Tűrőképessége és sajátos humorérzéke miatt nagyszerű játszótárs lehet nagyobb gyerekek mellett. A többi háziállattal jól megfér, feltéve, hogy kölyökkorától kezdve azok társaságában nevelkedett. A francia bulldog általában barátságos az emberekkel, a látogatókat rendszerint lelkesen üdvözli. Idegenekkel szemben bizalmatlan, igen harcias is tud lenni, előfordulhat, hogy még a nadrágszára is megsérül egy „betolakodónak”. Napközben sokat alszik, de a legkisebb zajra is azonnal reagál.

 

Az angol bulldog – a hűséges társ

A gyerekeket mindenekfelett szereti, tőlük bármit eltűr. Más kutyákkal és háziállatokkal való együttélése általában problémamentes, részben azért, mert egyáltalán nincs vadászösztöne. Türelmes, toleráns, és gyakran jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából. Általában mindenkivel hamar összebarátkozik. Az angol bulldog kimondottan békés kutyafajta, a harcot lehetőleg elkerüli, de ha elhanyagolják, ha provokálják és rosszul bánnak vele, akkor akár veszélyessé is válhat. Ha arra kényszerül, hogy küzdjön, feltámad benne a viador ősök valamennyi vad tulajdonsága. Valamennyi kutyafajta közül az angol bulldog az egyik legelszántabb és legvakmerőbb

 

Mozgásigényük

 

A francia bulldog – egy igazi lakáskutyus

A francia bulldog szeret hancúrozni és játszani, de a hosszú sétákat nem kedveli. Rövid orra miatt meleg időben nem tanácsos túlzottan megdolgoztatni. A legtöbb kutya beéri naponta néhány kisebb kiruccanással, ha emellett lehetősége van egy kis játékra, szaladgálásra. Ez az eb kiválóan alkalmas a lakásban való tartásra. Mivel vadászösztöne gyakorlatilag nincs, így nem hajlamos az önálló csavargásra.

 

Az angol bulldog – mozog, de csak amennyit nagyon muszáj

Az angol bulldog mozgásigénye alacsony, nem igényel hosszú sétákat, beéri napi három rövid kiruccanással. A nap legnagyobb részét szívesen tölti a lakásban vagy a kertben, főleg, ha a család is a közelben van. Eme tulajdonságai ideális társsá teszik az otthonülő emberek számára. Ez a kutyafajta, mint általában a rövid orrú kutyák, a nagy meleget igen rosszul tűri, ezért a forró napokon árnyas pihenőhelyre van szüksége

 

Taníthatóságuk

 

A francia bulldog – motiváció mindenek felett

A francia bulldog tanítása viszonylag egyszerű. Okos kutya és gyorsan is tanul, főként akkor, ha a foglalkozások vidám légkörben zajlanak. Rendkívül érzékenyen reagál gazdája hanghordozására. Nagyon fontos, hogy a gazdája mindig a tudomására adja amikor elégedett vele. Az arckifejezése azonban könnyen megtévesztheti az embert, ezért nagyon fontos a következetesség.

 

Az angol bulldog – mindent csak mértékkel

Az angol bulldog általában könnyen tanítható. Gazdája hanghordozására és hangulatára a francia bulldoghoz hasonlóan ő is érzékeny. Gyakran már egy barátságos, de határozott hangú kérés is elég ahhoz, hogy engedelmeskedjen. Semmiképpen sem szabad komolyan feggyelmezni, viszont azt se hagyjuk, hogy túl sokat engedjen meg magának. A nevelésében mindig következetesnek és egyértelműnek kell lenni. Ez a kutya nagyon szeretne gazdája kedvében járni, és ha megérti, hogy mit akarnak tőle, akkor nem okoz csalódást.

 

És ha bulldog, akkor a Francia vagy az Angol? – Melyik fajtára essen a választás?

A francia bulldog passzol minden olyan kutyabarát emberhez, aki négylábújával nem sportolói rekordokat szeretne döntögetni. Francia bulldogot egyaránt választhatnak családok és egyedülállók is, mindemellett kiváló kezdő kutyatartók számára is. Idősebbek, akik szívesen utaznak kutyájukkal közösen, szintén sok örömüket lelhetik benne. A bájos kutyus jól érzi magát nagyvárosi otthonokban, azonban fontos, hogy rövid lábaival ne kelljen sokat lépcsőznie.

Az angol bulldog egy nagyon kellemes családi és társasági kutya, ami ugyanolyan jól érzi magát egy egyszemélyes háztartásban, mint egy nagycsaládban. Gondozójuk szeretete minden másnál fontosabb számukra. Akár egyedülálló gazdáról, akár családról van szó az angol bulldog szeret a középpontban lenni és élvezi az emberek osztatlan figyelmét. Kitűnő házőrző, a gyermekeknek jó játszópajtása, egyben testőre is.

Nos akkor, mégis melyiket válasszuk?
Ha már eljutott valaki odáig, hogy egy bulldog tartásán gondolkozik, akkor a francia és az angol típust vizsgálva szinte talán mindegy mire esik a választás. Mindegyikük kedves, érzékeny, társas lény, aki minden emberi szóért, gondos odafigyelésért hálás. Szeretnek családban lenni, de egy egyedülálló gazdival is szívesen mgeosztják mindennapjaikat. Csupán talán két tényező befolyásolhat igazán a választásban: a kinézetük és a mozgásigényük. A francia filigránabb, karcsúbb, míg az angol tömzsibb és kerekebb. A francia fürgébb és játékosabb, míg az angol lomhább és komótosabb.

Kinek mit tetszik jobban….! 🙂
A 101 Kiskutya meséje alapján azonban biztosak lehetünk benne, előbb-utóbb mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő fajtát!

 

Ha a fenti írásunk tetszett, hasonló témában ajánljuk korábbi bejegyzéseinket is:

Francia vagy Angol? –  A levendula
>>> https://galloman.hu/francia-vagy-angol-levendula/


Francia vagy Angol? –  A mustár
>>> https://galloman.hu/francia-vagy-angol-francia-mustar-vagy-angol-mustar/

Forrás:

https://kutyafajtak.hu/angol-bulldog-kutya

https://kutyafajtak.hu/francia-bulldog-kutya

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/angol-bulldog

https://www.zooplus.hu/magazin/kutya-magazin/kutyafajtak/francia-bulldog