Bármelyik néphez tartozzunk is – legyünk franciák, angolok vagy magyarok -,  bármilyen szokásaink is legyenek – együk sokat és táplálót, vagy csak csipegessünk -, a REGGELI fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban. Ébredés után jól esik, megalapozza az előttünk álló napot, szervezetünknek pedig szüksége van rá. A francia reggeli és az angol reggeli minden szempontból tökéletes.

 

Reggelizz úgy, mint a király….

A kérdés, hogy reggel mit és milyen mennyiségben fogyasszunk az egész világot megmozgatja. Ékes bizonyítéka ennek az a tény, hogy a magyar mondás, miszerint „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!” ugyanúgy létezik franciául, mint angolul:

„Manger comme un roi le matin, comme un prince le midi, et comme un pauvre le soir.”


„Eat like a King in the morning, a Prince at noon, and a Pauper at night
.”

Annak ellenére, hogy ezt a tézist napjainkban számos kritika éri, a legtöbb nép konyhája szó szerint értelmezi. A magyar és az angol biztosan. Ha egy klasszikus magyar reggeli lehetséges tartalmára gondolunk – tojásételek, felvágottak, sajt, vaj, zöldségek, lekvár, méz, netán gyümölcs és müzli -, biztosak lehetünk benne, hogy jól lakottan indul a napunk.

De milyen egy Francia vagy Angol Reggeli? Lássuk csak!

 

A francia reggeli

A hagyományos francia reggeli egyszerű és inkább édes, mint sós. Egy finom kávé, friss bagett, croissant vagy más viennoiseries (vagyis péksütemény), egy szelet pirítós, vaj, lekvár, méz, esetleg gyümölcs, joghurt, nagy ritkán tojás és a gyerekeknek egy bögre finom meleg kakaó. Teát egyre többen fogyasztanak, de közel sincs olyan szerepe, mint az angol vagy akár a magyar konyhában.

A franciák általában nem esznek sokat reggelire, gyorsan könnyedén megoldják. A rogogós bagett és az ínycsiklandó croissant klasszikus francia reggeli formájában elsősorban hétvégén kerül a franciák tányérjára is, akkor azonban nem hiányozhat! Fáradságot, időt nem kímélve sétálnak el a helyi pékségbe, hogy beszerezzék a finomabbnál finomabb csemegéket. Az a hír járja, hogy minél hosszabb egy pékség előtti sor, annál ínycsiklandóbb mi náluk kapható.

A hagyományok szerint a kávét egy tálka szerű csészéből, az ún.’bol’-ból fogyasztják. A bol leginkább egy fül nélküli müzlis tálra hasonlít, és elég széles a szája ahhoz, hogy a vajas, lekváros bagettet, vagy éppen a pirítóst bele tudják mártogani a benne lévő gőzölgő kávéba. Egy szokás, mely a franciák sajátja:)!

Vidéken a francia reggeli jóval tartalmassabb és laktatóbb, ott gond nélkül az asztalra kerülhetnek különféle sonkák, tojásételek, sajtok, sőt még akár palacsinta is. És nem feledkezhetünk meg a Brunch-ról sem, mely hiába angol eredetű, hétvégéken a franciák nagy kedvence. A Brunch a ’breakfast’ és ’lunch’ szavak összeolvasztásából keletkezett kifejezés, mely a reggeli idő után, de még ebébidő előtt kezdődő étkezéseket jelöli. A brunch kezdete 11 és 1 közöttre tehető, attól függően ki mikor kel ki az ágyból:) Tartalma, bárhol fogyasztjuk is, általában pazar: tojásételek, grillezett zöldségek, hús, hal, krumpli, bagett, croissant, vaj, lekvár, méz, egy pohár hideg narancslé és egy finom meleg kávé.

 

Az angol reggeli

Angliában évszázadokon keresztül a reggeli és a vacsora volt a két legfontosabb étkezés. Az angol reggeli, avagy a „full english breakfast” az ipari forradalom alatt alakult ki és lett népszerű, elsősorban a fizikai munkások körében. Azóta az eredeti étel kissé átalakult, és a brit birodalmon kívül is népszerűvé vált.

Az angol reggeli egy pohár narancs- vagy grapefruitlével kezdődik, melyet egy igazi bőségtál követ. Az első fogás egy tojásétel tükörtojás (fried eggs), vagy rántotta (scrambled eggs), esetleg buggyantott tojást (poached eggs) vagy egyszerű főtt tojás (boiled eggs) formájában. A „köret” nem más, mint fehér- vagy rozskenyérből készült pirítós (toast), vagy a magyar bundás kenyerünkhöz hasonlító fried bread. A kenyeret helyettesítheti a röszti-szerű hash browns vagy sült krumpli is.

Ezután következik a sült kolbász, majd a black pudding, mely a magyar véres hurkára hasonlít a leginkább. Vékonyan felszeletelik és forró olajban kisütik. Nem maradhat ki a paradicsomos bab (baked beans), a sült paradicsom és a sült gomba sem. Ha mindezen túl vagyunk, levezetésként jöhet még egy kis vajas pirítós és a marmalade, vagyis lekvár, ami elsősorban citrusfélékből, narancsból és lime-ból készített dzsemet jelent. Édeskés-kesernyés ízük egy kiadós reggeli pompás befejezéséül szolgál. A csészében felszolgált gőzolgő tea és kávé sem hiányozhat sorból.

Az igazi angol reggelit legtöbben a hétvégi reggeleken fogyasztják, vagy napközben brunch-ként sokszor egy alkoholos este másnapján! Köznyelven “fry” vagy “fry up”  a neve, esetleg “bacon and eggs”, éttermekben, kávézókban “full english breakfast” vagy “all-day breakfast” címek alatt kínálják.

A szállodákban, éttermekben felszolgált modern angol reggeli a tradicionális változatnál jóval visszafogottabb, cereáliákat, szalonnát (bacon) és tojást, pirítós kenyeret és lekvárt tartalmaz teával és kávéval. Természetesen egy átlagos hétköznapi angol reggeli is jóval szerényebb. Egy jó meleg tea, vagy egy napindító bögre kávé mellé jöhet a zabkása és a gabonapelyhek, egy lekváros pirítós és egy nagy pohár narancslé.

 

És ha reggeli… akkor a francia vagy az angol?

Hát…mint mindig, mindenben, ki-ki belátása szerint. Az aranyszabály azonban ebben a kérdéseben is érvényes! Érdemes kiróbálni, megkóstolni mindent. Fro-ban együnk úgy, mint a franciák, Angliában, étkezzünk úgy, mint az angolok, és emi megtetszett gond nélkül vegyük át.

Egyik hétvégénk legyen franciás, míg a következőn legyen részünk angol gasztronómiai kényeztetésben. Nem fogjuk megbánni az biztos!

 

 

Ha tetszett az írásunk, szeretettel ajánljuk sorozatunk korábbi bejegyzéseit is:

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-levendula/

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-francia-mustar-vagy-angol-mustar/

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-bulldog-melyiket-valasszam/

https://galloman.hu/francia-vagy-angol-a-cidre-es-a-cider/

 

 

Forrás:
https://www.podcastfrancaisfacile.com/podcast/le-petit-dejeuner-france.html

https://streetkitchen.hu/a-legjobb-reggelik/angol_reggeli_ahogy_en_szeretem/

http://tarisznya.com/anglia/angol-reggeli/

https://foodandwine.hu/2009/08/05/angol-reggeli-5-lepesben/

https://hvg.hu/gasztronomia/20080514_angol_reggeli