A valahol a sör és a bor között elhelyezkedő, almából készült frissítő ital, a cidre és cider meglehetősen hosszú és kalandos múltra tekint vissza. A cidre vagy cider fogyasztást nemzetközi szinten elsősorban Franciaországhoz, Angliához és Írországhoz társítjuk, jelentős termelő és fogyasztó még Spanyolország, Németország, Argentína, Ausztrália és az Egyesült-Államok bizonyos vidékei is.

 

Csak almából

A cider vagy cidre elnevezés kizárólag az almából készült italokra érvényes. A körtéből készült nedűt perry-nek hívják. Evileg bármilyen alma felhasználása megengedett, azon országokban azonban, ahol ezen italtípusnak sokkal mélyebb gyökerei vannak, termesztenek külön cidre-cider almafajtákat is.

 

Se nem bor, se nem sör

A cidre vagy cider tulajdonképpen egy almából készül alkoholos ital, valójában sem bornak, sem sörnek nem tekinthető. A francia cidre – elkészítésének módja és kiszerelése miatt – talán inkább a borra és pezsgőre emlékeztet, míg az angolszász cider leginkább egy sört juttat eszünkbe. Minden szempontot figyelembe véve azonban egyik sem nevezhető sem bornak, sem sörnek. Némi leegyszerűsítéssel mondhatjuk , hogy a cidre és a cider a sör és a bor közötti átmenet. Almából készül, de nem igazán almabor, mert többnyire enyhén szénsavas, akár a tradicionális angol sör, az ale.

 

Alkoholtartalom és ízskála

A cidre és cider alkoholtartalmát a nemzetközi gyakorlat 2-8,5% közé teszi. Íz-skálája a „csont száraztól” az egészen édesig terjed. Szénsavassága is igencsak tág határok között mozog. Sőt – a borhoz hasonlóan – telente előszeretettel fogyasztják forralva is. A ciderek sokféleképpen csoportosíthatóak. Kiindulópont lehet az édes – száraz típus, de vannak a tükrösen tiszták, vagy szűretlenségük miatt homályosabb fajták is. A színskálán a halvány sárgától a barnáig terjed a színük, és bár a legtöbb cidre és cider buborékos, vannak csendes változatok is.

 

Fátyolos eredet – érdekes közös múlt

Legnagyobb népszerűségnek a Brit-szigeteken örvend, ahol a cidernek számtalan fajtája és márkája létezik. Pedig nem is angol eredetű… Az almából készült alkoholos ital a 9. században Franciaország normandiai vidékeiről származott át a normann hódítókkal együtt a szigetországba. Az első ciderkészítők 1205 körül, Földnélküli János király uralkodása alatt telepedtek le Norfolkban, Richmond közelében.

Az almából erjesztett ital oly hamar népszerű lett, hogy hamarosan egész Yorkshire-ben készítették. A „cider” szó még az Oxford English Dictionary 1315. évi kiadásába is bekerült. A cider eredete a héber shekar – erős, erjesztett ital – szóra vezethető vissza, ami a görög sikera és a latin sicera változatokon át, mint cisdcre, vagyis cidre jelent meg az ó-francia nyelvben. Ekkor azonban már többet jelentett egyszerű erjesztett italnál, a franciák már egyértelműen az almából készített alkoholos nedűt értették alatta, mely nem utolsó sorban népszerű almapálinkájuknak, a calvadosnak az egyik lehetséges kiindulópontja.

Világhódító körútjára a cider azonban végül Angliából indult. Népszerűségének csúcspontját a 17-18. században élte. Az 1860-as években az európai szőlőültetvények jelentős része filoxéria járvány miatt elpusztult, így Franciaországban az elsőszámú erjesztett ital a cidre maradt. Angliában később az olcsóbban előállítható gin kiszorította a városok ivóiból, s inkább már csak azokon a vidékeken fogyasztották, ahol készítették is. Az amerikai kontinensre is az angolok jóvoltából került és rendkívül népszerű volt az 1920-as évek végéig.

Legújabb kori felvirágzása a 20. század végére tehető, amikor világszerte fénykorát élte a pubkultúra. Leginkább a fiatalabb korosztályok kedvelt társasági itala lett.

 

Egy tőről fakadnak, mégis van különbség?

Azonos gyökerek, közös múlt, mégis minden más. Más a kiszerelése, más az íze, és más módon is fogyasztják….Vajon miben áll a francia CIDRE és az angolszász CIDER közötti fő különbség? A különbség lényege az italok elkészítésének módjában, eljárásában érhettő tetten. Lássuk melyik hogyan készül!

 

A francia cidre

A cidre elnevezés tulajdonképpen csak Franciaországban, azon belül is csak az ország egyes részein használatos. Szigorú szabályok írják elő, hogy egy cidre milyen eljárással készülhet. A cidre egy nagy hagyományokkal bíró ital, amely spontán erjedéssel készül.  Egy 0,75 l-es üveg cidre 10-12 alma levét tartalmazza és semmi mást.

A Bretagne-ra és Normandiára leginkább jellemző nedűt évszázadok óta készítik a helyiek.  Az almát zúzás előtt gondosan megmossák és kiválogatják. Miután átmenne a reszelőn, az almazúzalékot egy rozsdamentes kádban hagyják forrni néhány órán át. Ez a művelet lehetővé teszi, hogy több színanyagot hozzanak elő, és hogy olyan cidre-et készítsenek, melynek a tanninjai finomabbak és kevésbé keserűek. Az almát ezután egy pneumatikus présben préselik. Az így nyert must megtartja a gyümölcs eredeti aromáit, miközben nem lesz fanyar íze.

Az erjesztés során, mielőtt a cukor egészen megerjedne, hordókba vagy üvegpalackokba fejtik, és légmentesen lezárják. Az így készült ital enyhén szénsavas, akár a tradicionális angol sör. Az erjedési idő hosszától függően készülnek édes és száraz változatok. Alkoholtartalma 2-4 százalékos.

 

Az angol cider

A cider tulajdonképpen egy kontrollált erjesztéssel készült  alma tartalmú ital, amelynek alkoholtartalma jellemzően 5-6%. Csak az az ital nevezhető cidernek, ami legalább 31% gyümölcstartalommal bír. A leszüretelt almából koncentrátumot készítenek. A gyümölcsöt először megmossák, majd felaprítják és pépesítik. Ezután présgéppel kinyerik az almalevet, majd sűrítéssel lecsökkentik annak víztartalmát.

A fermentáció során az almakoncentrátumot és a fruktózt nagyméretű tartályokban keverik össze, majd megfelelő hőmérsékleten élesztőt adagolnak hozzá. Az élesztő szerepe nagyon fontos abban, hogy tökéletesen végbemenjen a cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakulása. Az élesztő 23-25 °C-on fejti ki legjobban a hatását. A hatékonyság növelése érdekében oxigént is hozzáadnak.

A hét napos folyamat alatt az élesztő szép lassan leülepszik, majd a negyedik napon ki is vonják a tartály alján. Egy későbbi szűrés során a maradékot is kiszűrik. A fermentáció alatt időnként megmozgatják, felkavarják és szellőztetik a folyadékot. A gyártás további folyamata során hígítással csökkentik az ekkor létrejövő 16%-os alkoholtartalmat. A pihentetést követően jön a bekeverés, avagy gyümölcscukorral és gyümölcskoncentrátummal történő ízesítés. Ezután szén-dioxiddal dúsítják, majd többnyire 0,3l-es üvegekbe palackozzák.

 

És akkor a francia cidre vagy az angol cider? Melyiket válasszuk?

Hiába tűnnek hasonlónak, a két ital elkészítésükből adódóan mégis más. Ízlés, utazás, társaság, gasztronómia, szokások, kötődés…..választásunkat sok minden befolyásolhatja. Nem mindegy hol vagyunk és kikkel, mit fogyasztunk hozzá és milyen alkalomból…

Angolszász cidert szinte a világ bármely pontján ihatunk már. Számos nagy cider márka, rengeteg féle változata közül választhatunk. Magából az üvegből, vagy egy hűvösen gyöngyöző üveg pohárból történő fogyasztása egy jó kis baráti sörözéshez hasonlítható leginkább, felfrissít, picit lelazít, és talán még azok is jóérzéssel fogyasztják, akik egyébként a sört nem kedvelik.

Ami a francia cidre-t illeti, a helyzet jóval árnyaltabb. Egy jó üveg behűtött cidre elfogyasztáa természetesen nemcsak Bretagne-ban vagy Normandiában lehetséges, de azért többnyire ezen vidékeken vagy Franciaország más tájain jellemző, és szinte minden alkalommal a gasztronómiához köthető. Cidre-t kíván többféle francia specialitás, mint például a breton galette, vagy egy jó kis palacsinta, a crȇpe, de cidre-t kortyolhatunk egy tengergyümölcse tálhoz, sőt húsokhoz, akár édességekhez is attól függően, hogy száraz, vagy éppen édes cidre-hez van szerencsénk. A francia cidre-t a ciderrel ellentétben vagy boros pohárból, vagy a hagyományokat tiszteletben tartva egy porcelán kis csészéből, az úgynevezett bol-ból fogyasztjuk.

Összességében a cidre inkább a borhoz, míg a cider inkább a sörhöz hasonlítható, annak minden elkészítési, felszolgálási és fogyasztási sajátosságaival. Bármelyikre is essen a választasunk üdítő élményben lesz részünk!

 

Ha tetszett írásunk, hasonló témában ajánljuk korábbi bejegyzéseinket:

Francia vagy Angol? – A bulldog
>>> https://galloman.hu/francia-vagy-angol-bulldog-melyiket-valasszam/


Francia vagy Angol? –  A mustár
>>> https://galloman.hu/francia-vagy-angol-francia-mustar-vagy-angol-mustar/

 

 

Forrás:

https://vinoport.hu/eleterzes/tiz-tudnivalo-a-ciderrol/1339

https://www.vincemagazin.hu/2016/01/legendas-ital-mesebeli-tajrol/

https://hvg.hu/gasztronomia/20080401_cider_alma_alkohol

https://www.mindmegette.hu/cidre-cider-avagy-az-almabor-47464/

https://szupermenta.hu/sikera-shekar-ciscdre-cidre-cider-erdekessegek-a-cider-torteneterol/

https://www.lsa-conso.fr/c-est-quoi-la-difference-entre-un-cidre-et-un-cider,295461