A pezsgő mindig egy kis varázslat és ünnep. Kivételes hangulatot teremt kivételes alkalmakhoz. Az év végi ünnepeket követően, az Újév hajnalán méltán emelhetjük a magasba poharunkat…Mielőtt azonban ezt megtennénk vessünk egy pillantást arra, mi is van e mögött a világszerte ismert szó mögött: Champagne!

Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt állított elő. Magas minőségével, több száz évre visszatekintő történelmi múltjával, jellegzetes meszes, krétás talajával Champagne volt az, aki megmutatta a világnak, hogyan is kell ezt a buborékokkal teli bort elkészíteni.

Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne….

Évtizedeken keresztül számos országban a Champagne szót a pezsgő szinonimájaként használták. Tehették ezt egészen addig, amíg a franciák ki nem vívták, hogy ez a név csak akkor kerülhessen a palackra, ha valóban egy olyan üvegről van szó, melynek tartalma megfelel a szigorú minőségi szabványoknak és Champagne vidékéről származik!

Champagne-nak hívunk minden olyan Champagne borvidéken készülő pezsgőt, mely Champagne legfőbb szőlőfajtáiból – pinot noir, pinot meunier és chardonnay – és a méthode traditionelle-lel, azaz palackos erjesztéssel és érleléssel készül.

Tehát a klasszikus szójátékkal élve, minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne….

Szerte a világon számos olyan csodás ital kényezetet bennünket, ami pezsgő (!), de nem (!) Champagne, vagyis hagyományos pezsgőkészítési eljárással készül, de nem Champagne-ban és nem a Champagne borvidékre jellemző szőlőfajtákból:

  • Crémant: a Champagne-on kívüli Franciaország pezsgője
  • Cava: Spanyolország
  • Franciacorta: Olaszország
  • Sekt: Németország
  • Cap Classique: Dél-Afrika
  • Espumante:Portugália és Argentína
  • Méthode Champenoise: USA, Chile és Ausztrália
  • British Fizz: Anglia
  • Magyar méthode traditionelle pezsgők

 

A leghíresebb francia Champagne

A hagyományos eljárás előfutára Dom Pérignon, aki csupán kedvessségének és baráti igyekezetének köszönheti, hogy örökre beírta magát a francia és a nemzetközi gasztronómia történetébe.

A Dom Pérignon, mely a hagyományok és a kiváló minőség szimbóluma, ma a világ legismertebb francia pezsgője és sok ínyenc szerint a világ legelőkelőbb itala.

pezsgő névadója a pezsgő atyjaként emlegetett Dom Pérignon szerzetes. Pérignon atya az 1600-as évek derekán, huszonkilenc éves korában lett az apátság pincemestere. Karácsony közeledtével meg akarván lepni rendtársait egy kis újborral, felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palackot, ami sokadmagával szüret óta hevert a pince mélyén, és belekóstolt, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, s akkor hangzott el a nevezetes mondat: „A csillagokat iszom”. Ettől a pillanattól fogva datáljuk Champagne-ban a pezsgő világsikerének indulását, amely valójában a XIX. század második felétől teljesedett ki.

 

Champagne szezon

Bár sokan úgy tartják, hogy champagne-t bármikor lehet inni napszaktól, évszaktól, társaságtól függetlenül, azért mégis vannak olyan időszakai az évnek, amikor gyakrabban pukkannak azok a bizonyos parafadugók. Egy ünnep általában különleges alkalmat, különleges eseményt, különleges társaságot jelent.

Ezeket a napokat, estéket igyekszünk megkülönböztetni az átlagostól, igyekszünk többet nyújtani, mint máskor. A legtöbb esetben ezek az órák étkezéshez kötődnek. Az ilyen ebédek vagy vacsorák a legfinomabb ételkölteményeket vonultatják fel, legyen szó egy szűk körű családi összejövetelről, esetleg egy több száz fős bálról. Egy étkezés pedig sosem lehet teljes a megfelelő italok kísérete nélkül. A champagne évszázadok óta a különlegességet, a luxust, a csillogást jelképezi szerte a világon, és ezt viszi el minden asztalhoz, ahol kinyitnak belőle egy palackot.